Matrac HOTLINE (minden nap 10-18 óráig)
+36 (20) 662-8183
Ha 250 000 Forint értékű termék kerül a kosarába kedvezményt kap!
Belépés Regisztráció Elfelejtett jelszó
  Hírek Akciók Outlet Vásárlás menete Márkaboltok Kapcsolat Fiók Kosár0

 


 

Tudástár

1. A kevés alvás a hosszú élet titka

A kevés alvás a hosszú élet titka

A túlzásba vitt alvás akár 15 százalékkal is megnövelheti a korai halál kockázatát - mutatott rá egy nemrégiben végzett elemzés, melyet az American Cancer Association (Amerikai Rák Társaság) egymillió ember adatai alapján végzett. Az adatok a kétség árnyékát vetítik a napi nyolc óra alvás előnyeire.

A mágikus 7-es szám

A University of California, San Diego pszichiáterei arra a következtetésre jutottak, hogy a legtovább élő emberek mindössze hét órát alszanak éjszakánként. Nem egészen világos, hogy miért épp a hetes a mágikus szám, ám a jelek szerint a több alvás akár veszélyesebb is lehet, mint a kevés alvás. Rövid távon a halandóság csak akkor növekszik, ha négy óra alá csökkentjük napi alvásadagunkat.

Még soha nem fordult elő, hogy a kutatók egyszerre ennyi ember alvási szokásaiba nyertek volna bepillantást. Az amerikai vizsgálat egyben az egyetlen olyan felmérés, amely az alvás és a halandóság összefüggését vizsgálja úgy, hogy közben számításba veszi egyebek mellet a testsúly, a dohányzás és a mozgás tényezőit is.

Az átlagos amerikai naponta nagyjából hat és fél órát tölt alvással, ami érezhetően elmarad a javasolt nyolcórás napi adagtól. Az új elemzés azonban arra utal, hogy sokan szükségtelenül folyamodnak gyógyszeres kezeléshez annak érdekében, hogy az előírt penzumot teljesítsék.

Annak sincs oka aggodalomra, aki nem alszik naponta nyolc órát - nyilatkozta a kutatócsoport tagja, Daniel Kripke.

Az adatok tükrében úgy tűnik, a korai halál kockázata az álmatlanokat sem sújtja. Az altatók fogyasztása ugyanakkor napokkal megrövidítheti életünket. Kripke kutatócsoportja a közeljövőben azt kívánja vizsgálni, milyen hatása lehet a hosszú életre az ébresztőórák használata.

A kritikusok

A vizsgálat kritikusai azonban azt remélik, a kutatók nem értékelik túl az eredményeket. Rámutattak, hogy az óriási adattömeg összegyűjtése során - a nyolcvanas években - nem az alvás vizsgálata, hanem a rákmegelőzés kutatása volt az elsődleges szempont.

Így sem az álmatlanság fogalmát nem határolták körül kellőképpen, sem az az említett altatószereket nem azonosították. A vizsgált személyek önként, óránkénti lebontásban adtak számot alvási szokásaikról; a kritikusok szerint az ezzel a módszerrel kialakított kép kevésbé árnyalt az elvárhatónál.

Nem hiszem, hogy különös túlélési előnnyel járna, ha megfosztanánk magunkat az alvástöbblettől. A túlzásba vitt alvás hatásait csak célzottabb vizsgálatok segítségével állapíthatnánk meg - vélekedik Daniel Buysse, a University of Pittsburgh alvásspecialistája.

Figyelembe kell venni továbbá a csökkent alvásszint bizonyos járulékos következményeit is. A hangulatingadozások, az ellenálló képesség csökkenése vagy a glukóz-intolerancia ugyan nem vezet közvetlenül korai halálhoz, de mindenképpen rontják az élet minőségét..

Forrás: origo.hu

2. Az alvás és a gyerekek

Az alvás és a gyerekek

A kisgyereket nevelő szülők gyakori problémája, hogy a kicsi nem alussza át az éjszakát, gyakran felébred, felébresztve szüleit, akik nem tudják kipihenni magukat. Van néhány jellemző, amit érdemes figyelembe venni, hogy megtaláljuk a gyermek és a szülők számára is a legjobb megoldást.

A magzat nagyjából azonos körülmények között él, az oxigén, a táplálék, a hőmérséklet nem sokat változik, de a zaj és a megvilágítás is nagyjából egyforma.

Az újszülött világra jövetele után a nap nagy részét átalussza, nagyjából 18-20 órát tölt alvással vagy  szundikálással. Ennek oka, hogy idegrendszere még nem érte el a kellő érettséget a külvilág ingereinek feldolgozására, másrészt gyorsan kifárad az ingerekhez való alkalmazkodásban, amikor ébren van. Az újszülött számára az alvás nélkülözhetetlen, kb. három óránként azonban felébred enni, akár nappal, akár éjszaka van.

Az újszülött alvása is sajátságos, a felnőttekkel ellentétben a REM alvásciklussal kezd, s ezután alszik el mélyebben. Ez a 2-3. hónapban megfordul. Alvásidejének kb. 50%-át REM alvással tölti, ez csak 5 éves kor körül csökken a felnőttekére jellemző 20-25%-ra.

Nagyon sok csecsemő inverz alvó, vagyis nappal hosszasabban és nyugodtan alszik, míg éjszaka okkal éberebben rövidebb időket tölt alvással. Ennek oka is az külvilág ingereiben keresendő. A nappali erős és sok inger ellen védekezik a kicsi a gyakori és mély alvással, s éjszaka, amikor kevesebb és kisebb intenzitásúak az ingerek, gyakrabban van ébren, ingerkeresővé válik. Az élet első 1-2 hónapjában tehát az alvás biológiai irányítás alatt áll, később azonban egyre inkább szociális irányítás alá kerül, vagyis a gyereknek meg kell tanulnia alkalmazkodni alvási ritmusával is a környezetéhez.

Nappal és éjszaka

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy az éjszaka és a nappal különbözik, ezért már nagyon korán követni kell azt a gyakorlatot, hogy ha éjszaka valamire szüksége van a gyereknek, azt gyorsan és lehetőleg csekély világosság mellett kell biztosítani. Csak addig vegyük ki a kiságyából, amíg eszik, a büfiztetés után tegyük vissza. Gondoskodjunk arról, hogy csönd és lehetőleg erős félhomály legyen.
A kiságy kizárólag az alvás helye legyen. Ne tegyük oda a gyereket, ha büntetni akarjuk s járókának se használjuk.

Azt, hogy az éjszaka alvásra való, a gyereknek szintén meg kell tanulnia, ezt viszont nekünk, szülőknek kell elősegítenünk. Persze nagy a csábítás, mert az anyák fáradtak, alváshiánnyal küzdenek, egyébként pedig jó összebújni a puha, selymes csomaggal, aki olyan békésen szuszog a karjaink között. Erre, mármint az összebújásra, dajkálásra szükség van, de próbáljunk nap közben időt szakítani rá, például a nap közbeni alvások idején. Egyébként is ajánlom, hogy a csecsemőt gondozó anyukák próbáljanak aludni nap közben, mivel ők a három óránkénti szoptatás miatt mindenképpen alváshiányosak lesznek.

Az evés miatti éjszakai többszöri ébredések kb. 4-5 hónapos korig általánosak. Nagyon gyakori, hogy egyéves korig egy vagy két alkalommal, minden éjjel felébrednek a gyerekek. Persze van olyan csecsemő, aki már 2-3 hónapos korától átalussza az éjszakát és vannak, akik csak három éves koruk után tudják ugyanezt. Akkor, amikor az evés miatti ébredések csökkennének, megkezdődik a fogzás, ami már hónapokkal korábban is okozhat nyugtalan éjszakákat.

Mit tehetnek a szülők, hogy nyugodtan teljenek az éjszakák?

Próbáljunk kialakítani alvási rendet, aminek igazodnia kell az életkorhoz. A csecsemők 3-4 hónapos korukra elérik, hogy napközben kétszer alszanak rövidebben, s egyszer hosszabban, éjszaka. Az azonos időben való elalváshoz viszonylag könnyen hozzá tudnak szokni a gyerekek. Az ideális időpont megtalálásában a gyerekek is segítenek, hiszen minden gyereknél viszonylag egyértelmű jelei vannak az elálmosodásnak (egyik ujját szopja, másik megkeresi az alvós állatát vagy játékát, eldőlnek a szőnyegen, kérik a cumit).

Ekkor kell őket lefektetni, s itt jön a másik kérdés, hogyan? Egyedül tegyük az ágyukba vagy altassuk el őket, esetleg feküdjünk le velük együtt? Ez szülői döntés kérdése, bármelyik választható, csak egyetlen dologról ne feledkezzünk meg: bármelyik módot is választjuk, a gyerekünk hozzá fog szokni, és aztán majd mindig ragaszkodni fog hozzá. Addig általában nincs baj, amíg a kicsi apró és gyorsan elalszik. A gond a súly és az elalvási idő növekedésével szokott jelentkezni.

Van olyan anyuka, aki már 1-1,5 órát ringatja kézben(!) a 10-12 kg-os gyerekét, vagy 1,5-2 órát tart az esti altatás, addig kell a gyerek mellett feküdni, míg elalszik. Az alvás-altatás így egyre több feszültséggel jár együtt: a szülő már előre ideges az estétől, ezt a gyerek megérzi, ami persze nem segíti az elalvását. Gyakori, hogy a szülő megpróbál “kiosonni” a gyerek mellől, amikor úgy véli, már elaludt. Aztán, mikor az ajtóban jár utána szól a gyermek, csengő üde hangon, hogy ne menjen még el, s kezdődik minden elölről.

Az együtt alvás nem biztos, hogy jó megoldás

Szintén gyakori helyzet, hogy a gyerek elalszik, visszakerül az ágyába, de felébred az éjszaka közepén. Az éppen jól alvó szülők ilyenkor a kisebb ellenállás irányába mozdulva, magukhoz veszik a gyereket, hogy tovább aludhassanak. Szerencsés helyzet, ha a gyerek nyugodtan alszik, problémásabb, ha nyugtalanabb, forgolódósabb, mert akkor könnyen megrúghatja, felébresztheti az éppen alvó szülőjét. Egyébként, ha a gyerek velünk alszik, szinte mindig “nyomakodik” vagyis igyekszik hozzánk bújni, ami teljesen természetes –megjegyzem nagyon jó érzés – csak éppen hosszú távon a nyugodt éjszaka ellen hat.

Ezek a gyakorlatok, s most szándékosan nem írtam a hibát, sokszor előfordulnak. Annak, hogy ki miért, melyik megoldást választja, számtalan oka lehet –talán a legáltalánosabb, hogy szeretnénk jót tenni a gyerekünknek-, egy dologra azonban érdemes figyelni: a gyerek megszokja azt az alvási, altatási formát, amit követünk, s ahhoz ragaszkodni fog akkor is, ha az már nekünk kényelmetlen.

A gyerekek pontosan megérzik a szülők feszültségét, de okát nem értik. Így aztán majd nem értik azt sem, hogy egyik napról a másikra miért kerülnek a kiságyukba, amit nem szoktak meg, miért hagyja ott őket az anyjuk, amikor máskor altatni szokta. Érthető a gyerekek tiltakozása, s az is, ha nem akarják abbahagyni a sírást, s már levegőt is alig kapnak kétségbeesésükben. Nekik az, hogy magára hagyták őket, nem jelent mást, mint a legfontosabbnak, a szülők szeretetének elvesztését, ez pedig félelemmel jár, amit ki kell fejezniük valamilyen módon, tehát sírnak, tiltakoznak.

Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy bármelyik megoldást követhetik a szülők. Van olyan szülő, aki szívesen alszik együtt a gyerekével, semmiféle feszültséget nem okoz, ugyanígy van, aki minden probléma nélkül altatja a gyerekét addig, amíg a kicsi igényli. Az általános tapasztalat, s ezt a rendelőbe érkező sok-sok kérdés is igazolja, ezek a megoldások hosszú távon –s itt évekre gondolok – nem problémamentesek.
Tapasztalat, hogy a gyermek növekedésével egyre megnyúlnak az altatási idők, egyre többet véve el a szülők egymásra szánható idejéből. Amikor a gyerek a szülők között alszik, akkor az intim együttlétek veszítenek még többet a spontaneitásukból, ami hosszútávon nem tesz jót a kapcsolatnak.

A gyerekeknek is vannak szokásaik

Visszatérve a gyerek alvására: ahogy hozzá tud szokni a kézben vagy a szülők közötti alváshoz, úgy meg tudja szokni a saját ágyában való önálló elalvást is. Ehhez azonban nekünk is segítenünk kell.
Gondoljunk azokra a tanácsokra amelyeket a felnőtteknél leírtam. Kis módosítással a gyermekek esetében is érvényesek. A nap közbeni sok mozgás, a szabad játék szabad levegőn, kisebbek esetében a levegőztetés, megalapozzák a nyugodt éjszakai alvást.

A lefekvés előtti nehéz vacsora a gyerekeknek sem tesz jót, s nekik ugyanúgy szükségük van az elalvás előtti rítusokra, mint nekünk, felnőtteknek.
A gyerekeknél, főleg a nagyobbaknál, 2-3 éves kortól a nyugtalan éjszakáknak már más okai vannak, náluk már számolni kell a félelmekkel a szorongásokkal, amik részben a fejlődésük velejárója, részben a nappalok “maradéka” lehet (TV!).

Minden gyereknél változik a REM és a NREM fázis is, csak a gyerekek a REM-ből sokkal könnyebben felébrednek, felébredhetnek, mint a felnőttek. Ha megébrednek, akkor azt a helyzetet keresik, amiben elaludtak (ringatás, anya vagy apa közelsége), s mivel ezt nem találják, teljesen felébredve hívják anyjukat vagy apjukat. Ezért fontos, hogy a gyerekünket ébren tegyük az ágyába és hagyjuk, hogy egyedül aludjon el. Így ha éjszaka felébred, minden gond nélkül újból visszaalszik, mert abban a helyzetben aludt el, amiben megébredt.

Forrás: Matrac Portál

3. Hálószoba-titkok, amelyek segítenek...

Hálószoba-titkok, amelyek segítenek...

Megfelelő ágy kiválasztása

Mitől tudunk jobban aludni? Fontos-e a nyugodt környezet, vagy lehetünk annyira álmosak, hogy ez se számítson? Cikkünk nemcsak ezekre a kérdésekre keresi a választ, hanem hasznos tanácsokkal, tippekkel is szolgál a rosszul alvóknak!

Az alvási nehézségeket sok esetben környezeti vagy életmódbeli tényezők okozzák, vagy teszik még rosszabbá. Éppen ezért a tudatos alvási környezet megteremtése nagyon fontos alvásunk megőrzése és javítása szempontjából. Az alábbiakban erre próbálunk meg néhány tippet adni.

Fontos az ideális alvási környezet!

Tervezzük meg a számunkra ideális alvási környezetet! Ez mindenki számára egy kicsit más: legyen-e egy kis fényforrás vagy jobb a teljes sötétség (függöny legyen-e vagy redőny)? A többi helyiségnél egy kicsit hűvösebb hálószoba a legtöbb embernél segíti az elalvást. Keressünk ízlésünknek és kényelmi igényeinknek megfelelő ágyat és ágyneműt!

Egy valamit azonban tudnunk azonban, különösen akkor, ha alvási nehézségeink vannak: a fekhely lecserélésétől önmagában nem várhatjuk állapotunk javulását, az alvászavarokat nem kizárólag a kényelmetlen ágy okozza.

Hálószoba-titkok

A hálószoba legyen valóban hálószoba, az ágy pedig valóban az alvást szolgálja! A hálószobát és az ágyat csak alvásra és szerelmi együttlétre használjuk. Ne dolgozzunk, tanuljunk ágyban fekve, és pihenésre, olvasásra, TV nézésre is inkább egy kényelmes fotelt, vagy heverőt használunk, de ne azt az ágyat, amiben majd aludni szeretnénk.

Praktikák lefekvés előtt

Bármilyen túlterheltek vagyunk is, a lefekvés előtti fél órában már csak pihentető, kikapcsolódást szolgáló tevékenységet végezzünk! Ha elalvás előtt rendszeresen hétköznapi gondjaink járnak a fejünkben, találjunk egy rendszeres időpontot a nap másik részében, melyben mindennap egy kicsit meditálhatunk a problémáinkon, vagy tanuljunk meg valamilyen relaxációs módszert.

Alakítsunk ki lefekvési szokásokat! A legtöbb szülő a gyerekek lefektetésével kapcsolatban kialakít néhány altatási szokást, mely minden este ugyanúgy ismétlődik meg (pl. fogmosás, mese, puszi meghatározott sorrendben). Felnőttek esetében a szokások kialakítása ugyanúgy segíti az elalvást!

Csak akkor feküdjünk le aludni, ha álmosak vagyunk. Ne feküdjünk le pusztán azért, mert úgy gondoljuk, ágyban a helyünk! Ha nem tudunk elaludni, ne hánykolódjunk álmatlanul az ágyban, mert az nagyon megnehezíti az elalvást. Keljünk fel, végezzünk valamilyen számunkra pihenést, szórakozást jelentő tevékenységet, és ha újra elálmosodunk, feküdjünk vissza!

Pihentető életmód

A megfelelő környezet mellett az életmód ugyanolyan fontos alvást elősegítő tényező. Próbáljunk minél rendszeresebb életet élni, amiben megvan az ideje az étkezéseknek, a rendszeres testmozgásnak, és a kikapcsolódásnak, feltöltődésnek. Ez utóbbiak nemcsak az alvás, de általában a testi-lelki egészség szempontjából fontosak.

Igyekezzünk kerülni az élénkítő hatású szerek (kávé, tea) túlzott fogyasztását, különösen akkor, ha nem élvezeti szerként, hanem a kialvatlanság ellensúlyozására használjuk őket. Ez első hallásra furcsának tűnhet, de tudnunk kell, hogy ilyenkor ezek a szerek a következő éjszakai alvást is elronthatják.

Próbáljunk meg reggel lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban felkelni, és egy kiadós éjszakázás után se maradjunk egész délelőtt az ágyban - ilyenkor egy órával később kelhetünk a megszokottnál. Lehet, hogy aznap kicsit kialvatlanok leszünk, de annál jobban alszunk a következő éjszaka. Ha viszont megpróbáljuk a kialvatlanságot ellensúlyozni (pl. szunyókálással, nagyobb mennyiségű kávéval), növeljük a lehetőségét annak, hogy a következő éjszakánkon sem alszunk majd jól.

Forrás: Dr. Purebl György

4. Matrac gyerekeknek, csecsemőknek
Matrac gyerekeknek

Amikor gyerekmatrac választása kerül szóba, akkor tudni kell, hogy különböző gyerekmatrac kell a csecsemők számára, valamint a három év feletti kisgyermekek számára. Másmilyen a testfelépítésük, másmilyenek az igényeik, ezért nem ugyanolyan matrac számukra az optimális.
 

Csecsemőknek való gyerekmatrac
 

A csecsemők rengeteget alszanak, ebből adódóan a legtöbb időt ágyukban töltik. Az újszülöttek és a pár hónapos csecsemők éppen csak akkor hagyják el fekvőhelyüket, amikor étkeznek, valamint a napi séta alkalmával. Mivel ennyire sok időt töltenek ágyukban, roppant fontos, hogy jól érezzék magukat benne, tehát kényelmes legyen számukra.

Az újszülöttek és a pár hónapos csecsemők számára roppant fontos, hogy megfelelő gyerekmatrac álljon rendelkezésre, hiszen nekik még igen gyorsan fejlődik a csontozatuk, ezért anatómiai szempontból megfelelő matracra van szükségük, ellenkező esetben akár súlyos károsodás is érheti őket.

A pici babák pelenkát viselnek, és bár a mai papír pelenkák igen praktikusak, előfordul, hogy kiszivárog a vizelet, és ez legtöbbször a matrac felszínén található. Pontosan ezért mindenképpen olyan gyerekmatrac szükséges, melynek matrachuzatát speciális szövésű vízzáró és vízelvezető réteg képezi, hogy a vizelet ne jusson be a matrac belső rétegeibe.

A megfelelő gyerekmatrac akkor a legbiztonságosabb, ha matracvédőt is alkalmazunk, így teljesen biztosan képesek leszünk megóvni a matrac belsejét a vizelet beszivárgásától, ebből adódóan nem alakulhat ki gombásodás.

Oda nem figyelés révén, vagy rossz matracválasztásból adódóan a matrac belsejébe jutott vizelet gombásodáshoz vezethet, ami egészségkárosodást okozhat a babánál, többek között ezért is nagyon fontos, hogy gyerekmatrac kerüljön a baba alá.

A megfelelő védőhuzat, valamint a megfelelő gyerekmatrac anatómiai szempontból is tökéletes a pici baba számára, valamint a matrac belseje is védve van a folyadék ellen. Ez a legkényelmesebb és legbiztonságosabb megoldás nekünk is és a babának is.
 

Három éves kor feletti gyerekmatrac

A három éves kor feletti gyerekeknek elképesztően nagy a mozgásigényük, hiszen nem régen tanultak meg járni és ezt még évekig nagyon élvezik, továbbá rengeteg energiájuk van, amit testmozgással vezetnek le.

Ugyanez jellemző rájuk alvás közben is. Szinte nincs olyan pici gyermek, aki mozdulatlanul aludna, pontosan ezért kell az ágyrács is számukra, hogy biztonságban legyenek az alvás közbeni mozgás ellenére is.

Az alvás közben lévő folyamatos mozgás révén a gyerekek sokkal többet verejtékeznek, amit a gyerekmatrac felépítésének képesnek kell lennie elvezetni, átszellőztetni, hogy az ne szivárogjon a matrac belső és alsó rétegeibe.

Amennyiben ez nincs megoldva, úgy a gyerekmatrac gyorsan tönkremegy, valamint a belsejében gombásodás alakulhat ki, ami erősen káros a fejlődő szervezet számára.

A kicsi gyerekeknek egészen speciális a csontozatuk fejlődése, ezért a gyerekmatracnak olyan kialakításúnak kell lennie, ami igazodik ehhez a változáshoz.

Fontos, hogy a gyerekmatrac kényelmes legyen a gyermek számára, hiszen attól függetlenül, hogy már nem csecsemő, még mindig igen sok időt tölt pihenéssel és alvással, és ha a gyerekmatrac nem kényelmes számára, akkor napközben nyűgös lesz, és nem igazán fogja kedvelni a pihenés óráit.

Ami még nagyon fontos tudnivaló, és sokan nem számolnak vele, hogy a kisebb gyermekek sokkal gyakrabban betegek, mivel szervezetük még védtelenebb, mint a felnőtteké. Ebből adódóan gyakrabban van lázuk vagy hőemelkedésük, miáltal a verejtékezés igen intenzív.

Ezt a folyadékot a matracnak képesnek kell lennie elvezetni, valamint a szellőzést megoldani, hogy ne vegyék körül kellemetlen szagok a babát, miután már meggyógyult.
 

Gyerekmatrac választása


A fent leírtak szerint igen sok dologra kell odafigyelni, amikor gyerekmatracot szeretnénk vásárolni, annak érdekében, hogy a lehető legjobb választást sikerüljön kivitelezni.

A gyerekmatrac akkor a legideálisabb, ha ortopédiai szempontból megfelelő, és ez fel is van tüntetve a termékleírásban.

A vízhatlan huzat nagyon fontos kelléke a jó gyerekmatracnak, hiszen a folyadéktól óvni kell a matracot. Még ennek birtokában is érdemes matracvédőt használni, mely könnyedén eltávolítható és mosható, valamint nem mozdul el a gyermek alatt, még akkor sem, ha sokat forgolódik éjszaka.

A legfontosabb azonban, hogy a kiválasztásra kerülő gyerekmatrac kényelmes legyen a gyermek számára, hiszen ő fogja használni, ráadásul nem is keveset. Ahhoz, hogy a gyermek ne legyen gátolva a fejlődésben regenerálódnia kell az alvás időszakában, és ez teljes mértékben csak akkor valósul meg, ha a fekhelye kényelmes.

5. Milyen matracot vásároljunk alváshoz?

Hogyan tegyük alvásunk hatékonnyá, zavartalanná? Milyen matracot válasszunk? Mennyiért milyen matracot vásárolhatunk? Olvasson tovább és megpróbálunk segíteni!

Miért van szükségünk a nyugodt alvásra?

Az alvás szervezetünk életfontosságú működési folyamata. Egészségi állapotunkat döntően befolyásolja az alvás minősége és mennyisége. Általános tapasztalata mindenkinek, hogy agyunk alvás közben piheni ki a napi feszültséget, testünk pedig a fizikai munkát. Hozzávetőlegesen nyolc órát töltünk alvással, ami életünk egyharmadát teszi ki. Bizonyos hormonok (melatonin )éjszaka, a mélyalvás fázisában termelődnek ezért nagy jelentőséggel bír az, hogy könnyen eljussunk ebbe az állapotba és fontos, hogy ez kellő ideig tartson. Éjjel regeneráló folyamatok mennek végbe a testünkben, amitől szervezetünk raktárai feltöltődnek (pl.: máj, izmok stb.).

A jó alvás feltételei

Vannak úgynevezett általános szabályok, amiket érdemes betartani. Ilyenek, mint: csökkentett fényviszonyok, nyugodt zajmentes környezet, optimális szobahőmérséklet, megfelelő fekhely stb. Ezenkívül léteznek egyéni alvásszokások is, amiket meghatároznak az életmódbeli különbségek (stressz helyzetek gyakorisága, szellemi vagy fizikai munkavégzéssel foglalkozik az illető, sportolás vagy inaktív életmód folytat-e?), bizonyos mozgásszervi betegségek (izom vagy izületi fájdalom, gerincproblémák, sérülések), és az életkori sajátosságok is mind-mind különféle alvásszokásokat eredményeznek.

A jó matrac feltételei

Szerkezetéből adódóan a jó matrac enyhíti a munka okozta fáradtságérzetet. Elősegíti a regenerálódást és a kipihent ébredést. Stabil alátámasztást ad a testnek gerincnek, de engedi a váll és a csípő besüllyedését, oldalt fekve a gerinc tehermentesítését biztosítja. Strapabíró, hosszú élettartamú, kiválóan szellőzik, atka és baktériummentes.

Milyen szerepet tölt be az ágyrács?

Az ágyrács átveszi azt a dinamikus terhelést, amit a test helyzetváltoztatás során a matracra bocsát. Ezáltal a matrac megfelelőbben igazodik a testhez. A hagyományos fix rácsot már számtalanszor továbbfejlesztették; pl. rugalmas lécekkel, állítható fej, láb vagy derék résszel. Motoros változatok is készültek.

Olcsóbb árkategóriájú matracok: 10.000-50.000 Ft-ig

Ezek általában poliuretán habszivacsból készülnek. Érdemes keményebbet és vastagabbat is választani így hosszabb ideig kitarthat. Kényelmi szempontból, hosszútávú alkalmazásuk nem javasolt.

Magas minőségű matracok: 50.000-200.000 Ft-ig

Ide tartoznak az úgynevezett biomatracok. A biomatracoknak két különleges alapanyaga van. Az egyik alapanyag a kókusz - kókuszmatracok. Ez az anyag nagyon jó alátámasztást ad a test minden pontjának; ideálisan támasztja alá a nyakat, a gerincet és a medencét. A biomatracok másik különleges alapanyaga a latex, melyet a kaucsukfa nedvéből állítják elő. A fa kérgéből csapolt gumitejből habosítás útján könnyed, rugalmas latexpárnát készítenek. Szerkezetének fő jellemzője az egymással kapcsolatot fenntartó cellák, légjáratok, melyek a szellőzését és a rugalmasságát fokozzák.Ez az anyag alvás közben tökéletesen felveszi a test vonalát. Így a test izmai teljesen el tudnak ernyedni alvás közben, és sokkal pihentetőbb lesz az éjszaka.
 

Forrás: globalplaza

6. Nők és az alvás

Nők és az alvás

Kutatások bizonyították azt a tényt, hogy több nő szenved alvászavarban, mint férfi.

Hiszen a nőknél számos más tényező is befolyásolja az alvást:

 • a menstruáció
 • a terhesség
 • az anyaság
 • a változó kor
 • a depresszió
 • a fogyókúra

A menstruáció alatti alvás

A menstruációs ciklus egyes fázisaiban gyakrabban ébredhetnek fel a nők. Ennek oka, hogy több tényező is zavarhatja az alvást: az alhasi görcsök, feszültség, az érzelmek változása, az érzékenység. A problémák általában a menstruáció jelentkezése után néhány nappal megszűnnek.

A terhesség alatti alvás

A terhesség korai szakában a nők éjszaka több időt töltenek alvással, mint terhességük előtt, de mégis fáradtabbnak érzik magukat nappal.

A terhesség későbbi szakaszaiban a nők alvásminősége romlik. Nem tudnak mélyen aludni és az éjjeli ébredések száma is megnő, hiszen ilyenkor az egyes testhelyzetekben már nehézkessé válik az alvás.

A terhesség utolsó szakaszában több oka is lehet a rossz alvásnak: görcsölő lábak, hátfájás, gyomorégés, a magzat mozgásai, a terhesség okozta rossz közérzet, gyakori vizelési inger.

Miután a gyermek megszületett, ezeket az alvást zavaró tüneteket felváltja a babával való foglalkozás, ami a többszöri felébredés, szoptatás miatt feldarabolja a kismama éjszakáját.

Alvás a változó korban

Az évek múlásával a fizikális és a hormonális változások az alvást is befolyásolják. Az idősebb nők kevesebb időt töltenek mély alvásban és gyakrabban ébrednek fel.

Ízületi gyulladások, gerincbántalmak, légzészavarok, hőhullámok, izzadás zavarhatják az idősebb nők almát.

A hőhullám normális esetben néhány percig tart, de súlyosabb esetben gyakrabban törnek elő ezek a hullámok, és megnehezítik a folyamatos alvást.

Depresszió

Az álmatlanság a depresszió legáltalánosabb tünete. A depressziós nők könnyen el tudnak aludni, de gyakran ébrednek fel az éjszaka közepén és nem tudnak visszaaludni. Gyakran az álmatlanságot tartják a depresszió okának.

A fogyókúra hatása az alvásra

A nappal diétázó, éhező hölgyek gyakrabban ébrednek fel az éjszaka. Amikor korog a gyomrunk és éhesek vagyunk az éjszaka kellős közepén egyszerűen nem lehet nyugodtan és pihentető módon aludni.

Forrás: Matrac Portál

7. Reflux. Mi is az?

Először is néhány tény a betegségről:

 • A reflux a magyar lakosság több mint felét érinti.
 • A betegség felismeréséig sokan csak több heti szenvedés után jutnak el.
 • Gyakran összetévesztik tünetei alapján a refluxot az infarktussal.
 • Szakértők szerint a reflux a fejlett országok civilizációs betegsége, amely bár gyógyítható, kellemetlen tünetei és komoly szövődményei miatt a tünetek megjelenése esetén mindenképpen igénybe kell venni orvosi segítséget.

Mik ezek a tünetek?

 • Éles, égető érzés közvetlenül a szegycsont alatt vagy a bordáknál
 • A nyelőcsőben tapasztalható savas érzet, ami akár a szájban is jelentkezhet
 • A fájdalom általában evés után erősebb

Nézzük kicsit bővebben mi is ez az alvászavar, ami megkeserítheti az éjszakáinkat:

„A reflux a nyálkahártya sérülése, melyet a gyomor tartalmának abnormális visszafolyása okoz.”

A reflux legfőbb jellemzője hogy égető érzést kelt a szegycsont mögött végig futó nyelőcsőben. Ezen alvászavar mind a felnőtteknél mind pedig a fiataloknál előfordul. Lehetséges jelei még a refluxnak, hogy az illető erősen köhög, bereked vagy elváltozik a hangja, fájdalmat érez a fülében, hányinger, émelygés kerülgeti.
A fiatalok körében a kamaszkorú gyerekeknél fordul elő leginkább, náluk a tünetek eltérhetnek a felnőtt emberek tüneteitől. A kamaszoknál gyakran ismételt hányás jelzi a zavart vagy hosszan tartó köhögés.

Mit tehetünk ellene?

A legfontosabb az étrendváltoztatás. Kihagyjuk azokat az ételeket és italokat melyek savat képezhetnek a gyomorban. Például csokoládé, bors, fűszeres ételek, narancs, paradicsom, hagyma, káposzta, spenót, brokkoli, kelbimbó és elalvás előtt a tej illetve tejkészítmények.

A gyomorégés úgy alakul ki, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe jutva felmarja annak nyálkahártyáját. A gyomor rendelkezik egy védőréteggel, ami megvédi a savas maró hatástól, míg a nyelőcső nem, így az védtelen a gyomorsavval szemben. Ilyenkor a szegycsont mögött égető fájdalomérzet jön lére, ami az egész mellkasra kisugárzik. A reflux betegség estében az is előfordulhat, hogy a gyomortartalom egy része a szájba is feljut, ami szintén kellemetlen csípős érzést vált ki. Ennél azonban komolyabb probléma is keletkezhet, amikor – éjszaka, vízszintes testhelyzetben – a gyomornedv a légcsőbe jut és onnan a tüdőbe.

Ennek a tünetnek jó ellenszere lehet egy reflux párna, ami megemeli a felsőtestet, így megakadályozva, hogy az gyomorsav éjszaka pihenés közben visszajusson a nyelőcsőbe.

Ha a fenti két tanácsot betartjuk, remélhetőleg elkerüljük a komolyabb gyógyszeres kezelést, illetve a műtéti megoldást. De a legfontosabb, hogy ha tapasztaljuk a tüneteket, kérjünk orvosi segítséget! :)

 : 
 : 
 :