Matrac HOTLINE (minden nap 10-18 óráig)
+36 (20) 662-8183
Ha 250 000 Forint értékű termék kerül a kosarába kedvezményt kap!
Belépés Regisztráció Elfelejtett jelszó
  Hírek Akciók Outlet Vásárlás menete Márkaboltok Kapcsolat Fiók Kosár0

 


 

Hírek

Reflux párnánk érkezett!

Néhány tény a refluxról és pár tipp a probléma leküzdésére.

Mi is az a reflux? Ti tudjátok?

Először is néhány tény a betegségről:

  • A reflux a magyar lakosság több mint felét érinti.
  • A betegség felismeréséig sokan csak több heti szenvedés után jutnak el.
  • Gyakran összetévesztik tünetei alapján a refluxot az infarktussal.
  • Szakértők szerint a reflux a fejlett országok civilizációs betegsége, amely bár gyógyítható, kellemetlen tünetei és komoly szövődményei miatt a tünetek megjelenése esetén mindenképpen igénybe kell venni orvosi segítséget.

Mik ezek a tünetek?

  • Éles, égető érzés közvetlenül a szegycsont alatt vagy a bordáknál
  • A nyelőcsőben tapasztalható savas érzet, ami akár a szájban is jelentkezhet
  • A fájdalom általában evés után erősebb

Nézzük kicsit bővebben mi is ez az alvászavar, ami megkeserítheti az éjszakáinkat:

„A reflux a nyálkahártya sérülése, melyet a gyomor tartalmának abnormális visszafolyása okoz.”

A reflux legfőbb jellemzője hogy égető érzést kelt a szegycsont mögött végig futó nyelőcsőben. Ezen alvászavar mind a felnőtteknél mind pedig a fiataloknál előfordul. Lehetséges jelei még a refluxnak, hogy az illető erősen köhög, bereked vagy elváltozik a hangja, fájdalmat érez a fülében, hányinger, émelygés kerülgeti.
A fiatalok körében a kamaszkorú gyerekeknél fordul elő leginkább, náluk a tünetek eltérhetnek a felnőtt emberek tüneteitől. A kamaszoknál gyakran ismételt hányás jelzi a zavart vagy hosszan tartó köhögés.

 

Mit tehetünk ellene?

A legfontosabb az étrendváltoztatás. Kihagyjuk azokat az ételeket és italokat melyek savat képezhetnek a gyomorban. Például csokoládé, bors, fűszeres ételek, narancs, paradicsom, hagyma, káposzta, spenót, brokkoli, kelbimbó és elalvás előtt a tej illetve tejkészítmények.

A gyomorégés úgy alakul ki, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe jutva felmarja annak nyálkahártyáját. A gyomor rendelkezik egy védőréteggel, ami megvédi a savas maró hatástól, míg a nyelőcső nem, így az védtelen a gyomorsavval szemben. Ilyenkor a szegycsont mögött égető fájdalomérzet jön lére, ami az egész mellkasra kisugárzik. A reflux betegség estében az is előfordulhat, hogy a gyomortartalom egy része a szájba is feljut, ami szintén kellemetlen csípős érzést vált ki. Ennél azonban komolyabb probléma is keletkezhet, amikor – éjszaka, vízszintes testhelyzetben – a gyomornedv a légcsőbe jut és onnan a tüdőbe.

 

Ennek a tünetnek jó ellenszere lehet egy reflux párna, ami megemeli a felsőtestet, így megakadályozva, hogy az gyomorsav éjszaka pihenés közben visszajusson a nyelőcsőbe. http://mtrcsztr.hu/Qx4Hz0

 

Ha a fenti két tanácsot betartjuk, remélhetőleg elkerüljük a komolyabb gyógyszeres kezelést, illetve a műtéti megoldást. De a legfontosabb, hogy ha tapasztaljuk a tüneteket, kérjünk orvosi segítséget! :)

2019-02-24 < Vissza
 : 
 : 
 :